حمل هوایی برای کالاهایی که دارای تاریخ انقضای مصرف هستند، گزینه بسیار مناسبی است. کالاهای دارای تاریخ انقضا در حمل هوایی ” کالای فاسدشدنی ” خوانده میشوند.
بخش قابل ملاحظهای از کالاهایی که از ایران به کشورهای دیگر صادر میشوند، مواد غذایی و از دسته کالاهای فاسدشدنی هستند. به همین دلیل حمل این کالاها باید با دقت فراوان صورت پذیرد. حمل به وسیله هواپیما از خطر فاسد شدن اینگونه اقلام به میزان زیادی جلوگیری میکند.
کالای فاسدشدنی در روش حمل هوایی نیز، باید در شرایط دمایی خاصی حمل شوند. این اقلام، به دلیل حساسیت نوع کالا و نگهداری خاص حین حمل، قیمت حمل بالاتری را نسبت به کالاهای نرمال دارا هستند.
فهرست مهمترین کالاهای فاسدشدنی :
-
میوه و سبزیهای تازه :در جابه جایی میوه و سبزیها، توجه به فضای کافی برای وجود جریان هوا، حائز اهمیت زیادی است .
-
مواد غذایی، لبنیات، گوشت و ماهی:مواد غذایی، لبنیات، گوشت و ماهی در ظروف مخصوص ضد آب و در دمای یخچالی از پیش تعیین شده، حمل میشوند.
-
ارگان های زنده بدن :بهتر است در نزدیکترین قسمت به درب هواپیما قرار داده شوند.
-
تخم مرغ نطفهدار :به دلیل لزوم نگهداری نطفه در درجه دمایی خاص، تخم مرغهای نطفه دار نباید نزدیک یخ خشک و یا مایعات سرمازا بارگیری شوند.
-
انواع واکسن و نمونه خون :این کالاها با رعایت قوانین مرتبط در حمل هوایی، درجه حرارت معین، در زمان مشخص و میزان رطوبت مندرج در بارنامه، حمل میشوند. شایان ذکر است که عدم رعایت هریک از این قوانین، از جمله عدم توجه به حرارت و زمان، می تواند کالا را فاسد و موجب وارد شدن خسارت به صاحب کالا و حملکننده شود .
نکات مهم حمل کالای فاسدشدنی
در حمل هوایی، بعضاً برای حفظ سلامت و ایمنی کالا، از بستهبندیهایی همراه با یخ خشک، ژلهای مخصوص، پتوی حرارتی و جعبههای خاص استفاده میشود (برای مثال جهت حمل ماهی، استفاده از پرواز مستقیم و بستهبندی همراه با یخ خشک، پد و یونیلیت ضروری است).
هندلینگ بارهای فاسدشدنی با دریافت تایید ارسال کالا از گیرنده، قبل از فوروارد توسط شرکت یا آژانس حملکننده صورت گرفته که در اصطلاح به ok to forward محموله گفته میشود. یکی از نکات مهمی که باید در بارنامه این گونه اقلام قید شود، قید کردن دقیق درجه حرارت لازم در قسمت هندلینگ بارنامه است. به عنوان مثال:
Please keep cool +2 DC+8 DC
پس از رسیدن کالا به مقصد نیز، قراردادن کالا در یخچال های مخصوص کالاهای فاسد شدنی، از موارد بسیار مهم است. هواپیماهای باری، با امکان کنترل دما، بازرسی دقیقتر و اختصاص دادن فضاهای بیشتر، انتخاب بهتری برای اینگونه اقلام به شمار میآیند.
به محض ورود کالای فاسدشدنی به مقصد، باید در سریعترین زمان ممکن با گیرنده کالا تماس حاصل شده تا بارنامه مربوطه اعلام ورود شود، در غیر این صورت کالا باید به انبار یخچالی انتقال داده شود. در حمل هوایی، هر دسته از کالاها دارای قوانین و ویژگی های خاص هستند که در مقالات بعدی، موارد مهم قوانین حمل اینگونه کالاها را نیز منتشر خواهیم کرد.