واردات کالا بخش مهمی از حوزه تجارت ایران را به خود اختصاص میدهد. واردات شاید به نسبت بقیه بخشهای تجارتی پرسود نباشد ولی قطعاً سادهترین نوع تجارت است. البته این سادهترین به معنی آسان بودن روند تجارت و واردات نیست؛ برعکس مراحل واردات کالا پیچیده و پر از جزئیات ریزودرشت است که اشراف به آنها برای موفقیت در امر واردات ضروری و حیاتی است.
در این نوشته در حد امکان این مراحل و جزئیات را ساده خواهیم کرد ولی درصورتیکه نیاز به اطلاعات بیشتر داشتید برای مشاوره با کارشناسان همراه دژ با این شماره تماس بگیرید.
مراحل واردات کالا
مرحله اول: اخذ کارت بازرگانی
مرحله دوم: انتخاب حوزه فعالیت کارت بازرگانی
مرحله سوم: خرید خارجی
مرحله چهارم: دریافت پیشفاکتور از فروشنده خارجی
مرحله پنجم: ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت ایران
مرحله ششم: مراجعه به بانک جهت تخصیص ارز
مرحله هفتم: انتخاب شرکت حمل و حمل بینالمللی کالا
مرحله هشتم: دریافت اسناد حمل
مرحله نهم: اظهار کالا در پنجره تجارت فرامرزی
مرحله دهم: پرداخت حقوق و عوارض گمرکی
مرحله یازدهم: تعیین مسیر کالا
مرحله دوازدهم: ارزیابی کالای وارداتی و اخذ مجوزهای لازم
مرحله سیزدهم: کارشناسی
مرحله چهاردهم: پرداخت هزینه انبارداری و خروج کالا از گمرک
کارت بازرگانی
تمامی اشخاص حقیقی یا حقوقی که درایران به امور بازرگانی، صنعتی، معدنی، کشاورزی و خدمات وابسته به این نوع فعالیتها اشتغال دارند بر اساس قوانین گمرکی کشور، نیاز به اخذ مجوز برای اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا دارند.
کارت بازرگانی مجوزی است که به دارنده کارت اعم از حقیقی یا حقوقی داده میشود که اقدام به تجارت خارجی کنند و توسط شعب اتاق بازرگانی صنایع و معادن در تهران و شهرستانها به اسم واجدین شرایط صادر میگردد. اعتبار کارتهای بازرگانی از تاریخ صدور یک سال میباشد.
ثبت سفارش کالا
پس از دریافت کارت بازرگانی، یکی از مراحل لازم جهت واردات قانونی کالا به ایران اخذ مجوز ثبت سفارش کالا از اداره مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه و تجارت (زیر نظر وزارت صنعت معدن و تجارت) است.
ثبت سفارش نیز نوعی مجوز برای واردات کالا به کشور است که به واسطه آن اطلاعات کالاهای وارداتی در سامانه جامع تجارت ایران ثبت میشود.
مدت اعتبار مجوز ثبت سفارش 6 ماهه است و پس از اتمام این مهلت، در صورت لزوم بازرگانان برای تمدید با پرداخت کارمزد و اخذ تأییدیه مجدداً سازمان مجوز دهنده، میتوانند تا 3 ماه این مجوز را تمدید کنند.
شرکت همراه دژ ایرانیان با کارشناسان زبده، میتواند در این امر در خدمت شما بازرگانان گرانقدر باشد.
برای مشاوره و بهرهمندی از این خدمات با کارشناسان ما تماس بگیرید:
ساعات اداری:
ساعات غیر اداری:
حمل بینالمللی کالا
حمل و نقل پل مرکبی است بین تولیدکننده و مصرفکننده در مواقع مجموعهای از متصدیان حمل (کشتیرانی، هواپیمایی و کامیونداران) است.
1-حملونقل دریایی:
بهترین روش حمل بینالمللی کالاهای سنگین حمل دریایی میباشد. اگر برای تأمین کالای موردنیاز تجارت احتیاج به واردات حجم زیادی کالا دارید اما بازه زمانی در اولویت شما نمیباشد حملونقل از طریق دریا راهحل مناسبی است.
2-حملونقل زمینی:
یکی از قدیمیترین روشهای حملونقل در تجارت بینالملل حمل جادهای میباشد با استفاده از شبکه گسترده جادهای از نظر هزینه، سرعت برای بسیاری از کالاها که فاصله نزدیک هستند مناسب میباشد.
3-حمل هوایی:
اگر به دنبال سریعترین روش حمل کالای خود میباشید حمل هوایی بهترین گزینه است با استفاده از این روش میتوانید کالاهای خود بهسرعت در طولانیترین مسیرها حمل کنید.
حملونقل هوایی باتوجهبه شرایط موردنیاز (محموله سبک، کمحجم، فاسدشدنی، گرانقیمت) توسط فرستنده انتخاب میشود.
4-حملونقل ریلی:
حمل نقل از طریق ریل یکی از روشهای سریع انتقال کالای حجیم است. حملونقل ریلی بیشتر مناسب کالاهای معدنی، سنگآهن، ذغال سنگ، آهنآلات، مواد نفتی، مواد صنعتی، کالاهای خطرناک است.
بازرسی کالا
در انجام معاملات بینالمللی یکی از دغدغههای خریداران عدم اطمینان بهطرف مقابل و تردید در انجام تعهدات میباشد که در این راستا میتوان از شرکتهای بازرسی بینالمللی کمک گرفت. از مهمترین وظایف شرکت بازرسی بررسی و کنترل کالا و صحت انجام معامله میباشد.
بازرسی در مبدأ:
شرکتهای بازرسی به نمایندگی از خریدار در کشور مبدأ قبل از حمل کالا برای اطمینان خاطر بیشتر کالای خریداری شده را از حیث (کمی و کیفی) مورد بررسی قرار میدهند و اقدام به صدور گواهی COI مینمایند.
بازرسی در مقصد:
پس از رسیدن کالا به گمرک انجام میگیرد برای مثال بسیاری از شرکتهای تولیدی برای تسریع فرایند واردات بدون انجام بازرسی در مبدأ به حمل کالا اقدام میکند سپس قبل از اظهار کالا نسبت به انجام بازرسی در مقصد اقدام مینمایند.
اسناد لازم برای اظهار کالا جهت واردات
- کارت بازرگانی
- ترخیصیه
- قبض انبار
- بارنامه
- فاکتور
- پکینگ لیست
- گواهی مبدأ
- ثبت سفارش
- پروفرما
- نامه خروج کانتینر
- عدلبندی
- بیمهنامه گمرکی
- گواهی بازرسی در مقصد
- وکالتنامه رسمی یا کارت حقالعملکاری
- مجوزهای قانونی مثل مجوز بهداشت، استاندارد، محیطزیست، انرژی اتمی و قرنطینه نباتی (حسب مورد)

حقالعملکار گمرکی کیست؟
حقالعملکار گمرکی به شخصی حقوقی یا حقیقی گفته میشود که تشریفات گمرکی کالای شخص دیگری را با وکالت از طرف آن شخص در گمرک انجام بدهد. در گمرک فقط کسانی بهعنوان حقالعملکار پذیرفته میشوند که پروانه این کار را داشته باشند.
اظهار کالا در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی
برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا نیاز به ارائه اطلاعات کالا به گمرک است برای انجام این منظور با استفاده از سامانه EPL(پنجره واحد تجارت فرامرزی) جهت واردات صادرات و ترانزیت کالا با استفاده از دور اظهاری الکترونیک در سامانه تکمیل اظهارنامه انجام میشود.
تعیین مسیرهای گمرکی
تعیین مسیرهای گمرکی یکی از مراحل تشریفات گمرکی کالا است. پس از تنظیم اظهارنامه در سامانه epl واخذ شماره کوتاژ از سامانه تعیین مسیر اظهارنامه به شیوة selectivity که براساس مدیریت ریسک در گمرک برنامه ریزی شده است، اظهارنامه به سرویس ارزیابی ارسال میگردد تا نوع مسیر آن مشخص گردد.
مسیر قرمز: ارزیابی بررسی و رویت کالا با اسناد اظهاری و تعرفه
مسیر زرد: کارشناسی و استاندارد
مسیر سبز: صندوق
مرحله ارزیابی
در ادامه تشریفات گمرکی پس از مرحله تعیین مسیر باتوجهبه مسیر تعیین شده (قرمز یا زرد) برای کالا کنترل و ارزیابی صورت میگیرد. در این مرحله کالا توسط ارزیاب گمرک کنترل و بازرسی میشود وبا اسناد مطابقت داده میشود سپس در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری سوابق اظهاری مورد بررسی قرار میگیرد.
کارشناسی مجازی
در این مرحله نیز کارشناس به بررسی تعرفه و تطبیق کالا با اسناد و الزامات موردنیاز (مجوزهای لازم مثل مخابرات و انرژی اتمی وزارت راه و مالیات و…) میپردازد.
مرحله درب خروج
پس از انجام تمامی مراحل و مشخصشدن مبلغ پرداختی به گمرک صاحب کالا هزینه را بهصورت فیش نقدی بهحساب گمرک واریز میکند پس از دریافت فیش پروانه سبز گمرکی صادر میگردد پروانه سبز گمرکی به این معنی است صاحب کالا با گمرک تسویه کرده و میتواند مقدمات خروج کالا را آغاز کند، پس از مهر شدن و صدور پروانه ترخیص و پرداخت هزینه انبارداری گمرک اجازه خروج کالا را صادر میکند.
برای مشاوره و بهرهمندی از این خدمات با کارشناسان ما تماس بگیرید:
ساعات اداری:
ساعات غیر اداری: