مراحل واردات کالا از ابتدا تا انتها

واردات کالا بخش مهمی از حوزه تجارت ایران را به خود اختصاص می‌دهد. واردات شاید به نسبت بقیه بخش‌های تجارتی پرسود نباشد ولی قطعاً ساده‌ترین نوع تجارت است. البته این ساده‌ترین به معنی آسان بودن روند تجارت و واردات نیست؛ برعکس مراحل واردات کالا، پیچیده و پر از جزئیات ریزودرشت است که اشراف به آنها برای موفقیت در امر واردات ضروری و حیاتی است.

فهرست محتوا نمایش

در این نوشته در حد امکان این مراحل و جزئیات را ساده خواهیم کرد ولی درصورتی‌که نیاز به اطلاعات بیشتر داشتید برای مشاوره در زمینه واردات از ترکیه، اروپا، کره جنوبی و… با کارشناسان همراه دژ با این شماره تماس بگیرید.

مراحل واردات کالا

  1. انتخاب کالا
  2. مکاتبه و مذاکره
  3. دریافت پروفرم
  4. اخذ مجوز ورود
  5. پرداخت بین‌الملل
  6. بیمه حمل‌ونقل کالا
  7. حمل‌ونقل بین‌الملل

شرکت همراه دژ ایرانیان در هرکدام از این مراحل می‌تواند از مشاوره تا راه‌حل در کنار شما باشد.

بارنامه سوئیچ چیست؟

معاملات مثلثی یک اتفاق بسیار معمول در تجارت جهانی است. بارنامه سوئیچ، جهت واردات کالا از اروپا به ما کمک می‌کند تا هویت کارخانه خریداری شده کتمان ‌شود. ازآنجاکه تجار علاقه‌ای به فاش شدن نام کارخانه خریداری شده محموله به مشتری را ندارند، به همین جهت بازرگانان اغلب درخواست می‌کنند که برای ارسال محموله از اروپا از بارنامه سوئیچ استفاده شود.

مزایای استفاده از بارنامه سوئیچ اسناد

در شرایط کنونی جهت گریز از تحریم‌های واردات از اروپا بارنامه سوئیچ اسناد مورداستفاده قرار می‌گیرد. یافتن راهی برای دورزدن تحریم‌های اقتصادی آمریکا یکی از مهم‌ترین اقدامات برای داشتن تجارتی موفق است به همین دلیل استفاده از بارنامه سوئیچ یکی از راه‌های دورزدن تحریم‌های آمریکا است. به این صورت که کالای شما ابتدا به مقصد اولی ارسال شده و در آنجا توسط کارگزار شرکت‌های حمل‌ونقل تمامی اسناد به نام شرکتی با هویت مقصد اول تغییر نام پیدا می‌کنند و پس از آن به مقصد نهایی ارسال می‌شود.

چرا فروشندگان و خریداران به بارنامه سوئیچ نیاز دارند؟

  • زمانی که تغییراتی در شرایط اصلی تجارت باشد.
  • زمانی که فروشنده نمی‌خواهد خریدار از مبدأ بار مطلع گردد.
  • زمانی که فروشنده از خطوط هواپیمایی ایرانی استفاده نمی‌کند.
  • زمانی که فروشنده کالا را به مقصد موردنظر خریدار ارسال نمی‌کند.
  • زمانی که فروشنده نمی‌خواهد نام صادرکننده واقعی برای خریدار مشخص شود.
  • زمانی که بارنامه اصلی در کشور مبدأ است و کالا قبل از رسیدن آن به بندر مقصد برسد.
  • زمانی که کالا مجدداً توسط خریدار به فروش رسیده و خریدار جدید درخواست تغییر مقصد را دارد.
  • زمانی که فروشنده کالا را فقط به کشوری ارسال می‌نماید که حواله خرید کالا از آنجا پرداخت شده است.
  • بارنامه اصلی ممکن است در کشور حمل‌ونقل نگه داشته شود. کشتی ممکن است قبل از بارنامه اصلی به بندر تخلیه برسد.

کدام امور گمرکی جهت ترخیص بار در اروپا باید انجام شود؟

در فرایند تجارت بین‌الملل تعیین دقیق و روشن حدود تعهدات و هزینه‌ها بین فروشنده، خریدار و همچنین اشخاص حقوقی و حقیقی است. یکی از مسائل اساسی در خریدوفروش بین‌المللی تفکیک وظایف خریدار و فروشنده است که چون لزوماً قوانین کشور واردکننده و صادرکننده در آن حاکم نیست طبق عرف جهانی از قوانین اینکوترمز پیروی می‌شود.

· تحویل درب کارخانه و محل کار فروشندهEXW (Ex Works)

در این روش واردکننده کالا را در محل تولید و یا انبار به خریدار تحویل می‌دهد و کلیه مسئولیت‌ها و هزینه‌ها، اعم از بارگیری، حمل‌ونقل، بیمه، گمرک و ریسک خرابی کالا بر عهده خریدار است.

نکته: واردکننده هیچ هزینه‌ای جهت اخذ پروانه صادرات و یا دیگر مجوزهایی که برای صدور کالا لازم است را تقبل نمی‌کند.

· حمل رایگان(Free Carrier) FCA

به معنای این است که واردکننده کالا را پس از ترخیص صادراتی در محل مقرر به حمل‌کننده تعیین شده از سوی خریدار تحویل دهد. باتوجه‌به اینکه محل تحویل کشور خریدار باشد، بارگیری با خریدار است که نقطه ریسک فرایند است. معمولاً عقد قرارداد و هزینه حمل و بیمه برعهده خریدار است.

نکته: اخذ پروانه صادرات و مجوز صادرات و انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از وظایف واردکننده است.

· هزینه و بیمه حمل پرداخت شده(Carriage and insurance paid) CID

واردکننده کالا با اخذ مجوزهای صادراتی از کشور مبدأ و ترخیص صادراتی به حمل‌کننده‌ای که منتخب اوست و با آن حمل‌کننده قرارداد حمل منعقد کرده است تحویل و کالا را تا مقصد بیمه  می‌کند. همچنین کرایه حمل کالا تا مقصد و هزینه بیمه را هم پرداخت می‌کند.

EORI چیست؟

مخفف ‘Economic Operators Registration and Identification Number’ است که به معنی شماره‌ شناسایی منحصربه‌فرد است که توسط امور گمرکی در سراسر اتحادیه اروپا استفاده می‌شود.

· شماره EORI در چه مواردی استفاده می‌شود؟

توسط گمرک و سایر مقامات برای نظارت و ردیابی محموله‌هایی که وارد و خارج از اتحادیه اروپا می‌شوند استفاده می‌شود.

· آیا به دریافت EORI  نیاز داریم؟

برای تجارت بین‌الملل در اتحادیه اروپا، یک کسب‌وکار یا فرد باید شماره EORI داشته باشد.

· شماره EORI  را از کجا به دست بیاوریم؟

به وب‌سایت گمرک کشور رفته و به‌صورت آنلاین ثبت‌نام کنید. معمولاً حدود 3 روز طول می‌کشد تا این شماره صادر شود، بنابراین بهتر است چند هفته قبل از ارسال درخواست دهید.

· شماره EORI را کجا قرار دهیم؟

اگر با یک شرکت اروپایی معامله می‌کنید، باید شماره EORI آنها را در فاکتور تجاری درج کنید.

MRN چیست؟

MRN مخفف Movement Reference Number است. شماره MRN(شماره مرجع حرکت) یک شماره پیگیری برای اسناد گمرکی است. به عنوان مثال در سند همراه صادرات استفاده می‌شود. با کمک شماره MRN می‌توانید در هر زمان متوجه شوید که کالای شما از کدام مرز عبور کرده است و کالا از چه وضعیت ترخیصی برخوردار است. اداره گمرک یک شماره مرجع حرکت(MRN) در هر کشور عضو صادر می‌کند. شماره MRN شماره ثبت گمرکی است که گمرک را قادر می‌سازد تا محموله شما را در سامانه گمرک شناسایی و پردازش کند. این مرجع اولیه برای اظهارنامه‌های گمرکی و مهم‌ترین پیوند با کالاهای شما است. هر بار که یک اظهارنامه واردات یا صادرات به هر یک از گمرکات اتحادیه اروپا یا بریتانیا ارسال می‌شود که یک شماره منحصربه‌فرد برای آن محموله ایجاد می‌شود. هیچ‌وقت دو محموله نمی‌توانند MRN یکسان داشته باشند.

آیا به دریافت MRN نیاز داریم؟

اداره کل مالیات و اتحادیه گمرکی منتشر کرده است که ترانزیت گمرکی اروپا یک‌رویه گمرکی است که برای تسهیل جابه‌جایی کالا بین دو نقطه از یک قلمرو گمرکی، از طریق قلمرو گمرکی دیگر، یا بین دو یا چند قلمرو گمرکی مختلف استفاده می‌شود. این اجازه می‌دهد تا تعلیق موقت عوارض، مالیات و اقدامات سیاست تجاری که در واردات اعمال می‌شود، در نتیجه اجازه می‌دهد تشریفات ترخیص گمرکی در مقصد به‌جای در نقطه ورود به قلمرو گمرکی انجام شود.

حمل خرده بار

حمل خرده بار از اروپا یکی از خدمات رایجی است که برای واردات از اروپا به ایران استفاده می‌شود. خرده بار به روش گروپاژ انجام می‌شود. وقتی کالای مورد حمل حجمی کمتر از یک کانتینر فول داشته باشد با کالاهای دیگر گروپاژ می‌شود و به‌صورت تجمیعی ارسال می‌شود. با این کار هزینه واردات خیلی ارزان‌تر خواهد بود.

معمولاً وقتی چند پالت با تناژ کم حمل می‌شود، استفاده از کامیون یا کانتینر دربست مقرون‌به‌صرفه نیست. نکته‌ای که در مورد حمل به روش خرده بار بادی به آن دقت شود این است که زمان ارسال ممکن است بیشتر طول بکشد. به زبان ساده این روش ارزان‌تر است؛ ولی سرعت ارسال آن هم کمتر است. معمولاً بارهای نمایشگاهی، نمونه کالای تجاری و خریدهایی  خرد با این روش حمل می‌شوند.

کارت بازرگانی

تمامی اشخاص حقیقی یا حقوقی که درایران به امور بازرگانی، صنعتی، معدنی، کشاورزی و خدمات وابسته به این نوع فعالیت‌ها اشتغال دارند بر اساس قوانین گمرکی کشور، نیاز به اخذ مجوز برای اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا دارند.

کارت بازرگانی مجوزی است که به دارنده کارت اعم از حقیقی یا حقوقی داده می‌شود که اقدام به تجارت خارجی کنند و توسط شعب اتاق بازرگانی صنایع و معادن در تهران و شهرستان‌ها به اسم واجدین شرایط صادر می‌گردد. اعتبار کارت‌های بازرگانی از تاریخ صدور یک سال می‌باشد.

ثبت سفارش کالا

پس از دریافت کارت بازرگانی، یکی از مراحل لازم جهت واردات قانونی کالا به ایران اخذ مجوز ثبت سفارش کالا از اداره مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه و تجارت(زیر نظر وزارت صنعت معدن و تجارت) است. 

ثبت سفارش نیز نوعی مجوز برای واردات کالا به کشور است که به واسطه آن اطلاعات کالاهای وارداتی در سامانه جامع تجارت ایران ثبت می‌شود.

مدت اعتبار مجوز ثبت سفارش 6 ماهه است و پس از اتمام این مهلت، در صورت لزوم بازرگانان برای تمدید با پرداخت کارمزد و اخذ تأییدیه مجدداً سازمان مجوز دهنده، می‌توانند تا 3 ماه این مجوز را تمدید کنند.

شرکت بازرگانی بین المللی همراه دژ ایرانیان با کارشناسان زبده، می‌تواند در این امر در خدمت شما بازرگانان گران‌قدر باشد.

برای مشاوره و بهره‌مندی از این خدمات با کارشناسان ما تماس بگیرید:

ساعات اداری:

ساعات غیر اداری:

حمل بین‌المللی کالا

حمل و نقل پل مرکبی است بین تولیدکننده و مصرف‌کننده در مواقع مجموعه‌ای از متصدیان حمل(کشتیرانی، هواپیمایی و کامیون‌داران) است.

1- حمل‌ونقل دریایی:

بهترین روش حمل بین‌المللی کالاهای سنگین حمل دریایی می‌باشد. اگر برای تأمین کالای موردنیاز تجارت احتیاج به واردات حجم زیادی کالا دارید اما بازه زمانی در اولویت شما نمی‌باشد حمل‌ونقل از طریق دریا راه‌حل مناسبی است.

2- حمل‌ونقل زمینی:

یکی از قدیمی‌ترین روش‌های حمل‌ونقل در تجارت بین‌الملل حمل جاده‌ای می‌باشد با استفاده از شبکه گسترده جاده‌ای از نظر هزینه، سرعت برای بسیاری از کالاها که فاصله نزدیک هستند مناسب می‌باشد.

3- حمل هوایی:

اگر به دنبال سریع‌ترین روش حمل کالای خود می‌باشید، حمل هوایی بهترین گزینه است. با استفاده از این روش می‌توانید کالاهای خود به‌سرعت در طولانی‌ترین مسیرها حمل کنید.

حمل‌ونقل هوایی باتوجه‌به شرایط موردنیاز(محموله سبک، کم‌حجم، فاسدشدنی، گران‌قیمت) توسط فرستنده انتخاب می‌شود.

4- حمل‌ونقل ریلی:

حمل و نقل از طریق ریل یکی از روش‌های سریع انتقال کالای حجیم است. حمل‌ونقل ریلی بیشتر مناسب حمل کالاهای خطرناک، کالاهای معدنی، سنگ‌آهن، ذغال سنگ، آهن‌آلات، مواد نفتی و مواد صنعتی است.

بازرسی کالا

در انجام معاملات بین‌المللی یکی از دغدغه‌های خریداران عدم اطمینان به‌طرف مقابل و تردید در انجام تعهدات می‌باشد که در این راستا می‌توان از شرکت‌های بازرسی بین‌المللی کمک گرفت. از مهم‌ترین وظایف شرکت بازرسی بررسی و کنترل کالا و صحت انجام معامله می‌باشد.

بازرسی در مبدأ:

شرکت‌های بازرسی به نمایندگی از خریدار در کشور مبدأ قبل از حمل کالا برای اطمینان خاطر بیشتر کالای خریداری شده را از حیث(کمی و کیفی) مورد بررسی قرار می‌دهند و اقدام به صدور گواهی COI می‌نمایند.

بازرسی در مقصد:

پس از رسیدن کالا به گمرک انجام می‌گیرد برای مثال بسیاری از شرکت‌های تولیدی برای تسریع فرایند واردات بدون انجام بازرسی در مبدأ به حمل کالا اقدام می‌کند سپس قبل از اظهار کالا نسبت به انجام بازرسی در مقصد اقدام می‌نمایند.

اسناد لازم برای اظهار کالا جهت واردات

  1. کارت بازرگانی
  2. ترخیصیه
  3. قبض انبار
  4. بارنامه
  5. فاکتور
  6. پکینگ لیست
  7. گواهی مبدأ
  8. ثبت سفارش
  9. پروفرما
  10. نامه خروج کانتینر
  11. عدل‌بندی
  12. بیمه‌نامه گمرکی
  13. گواهی بازرسی در مقصد
  14. وکالت‌نامه رسمی یا کارت حق‌العمل‌کاری
  15. مجوزهای قانونی مثل مجوز بهداشت، استاندارد، محیط‌زیست، انرژی اتمی و قرنطینه نباتی (حسب مورد)
مراحل واردات کالا

حق‌العمل‌کار گمرکی کیست؟

حق‌العمل‌کار گمرکی به شخصی حقوقی یا حقیقی گفته می‌شود که تشریفات گمرکی کالای شخص دیگری را با وکالت از طرف آن شخص در گمرک انجام بدهد. در گمرک فقط کسانی به‌عنوان حق‌العمل‌کار پذیرفته می‌شوند که پروانه این کار را داشته باشند.

اظهار کالا در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی

برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا نیاز به ارائه اطلاعات کالا به گمرک است برای انجام این منظور با استفاده از سامانه EPL(پنجره واحد تجارت فرامرزی) جهت واردات صادرات و ترانزیت کالا با استفاده از دور اظهاری الکترونیک در سامانه تکمیل اظهارنامه انجام می‌شود.

تعیین مسیرهای گمرکی

تعیین مسیرهای گمرکی یکی از مراحل تشریفات گمرکی کالا است. پس از تنظیم اظهارنامه در سامانه epl واخذ شماره کوتاژ از سامانه تعیین مسیر اظهارنامه به شیوة selectivity که براساس مدیریت ریسک در گمرک برنامه ریزی شده است، اظهارنامه به سرویس ارزیابی ارسال می‌گردد تا نوع مسیر آن مشخص گردد.

مسیر قرمز: ارزیابی بررسی و رویت کالا با اسناد اظهاری و تعرفه

مسیر زرد: کارشناسی و استاندارد

مسیر سبز: صندوق

مرحله ارزیابی

در ادامه تشریفات گمرکی پس از مرحله تعیین مسیر باتوجه‌به مسیر تعیین شده (قرمز یا زرد) برای کالا کنترل و ارزیابی صورت می‌گیرد. در این مرحله کالا توسط ارزیاب گمرک کنترل و بازرسی می‌شود وبا اسناد مطابقت داده می‌شود سپس در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری سوابق اظهاری مورد بررسی قرار می‌گیرد.

کارشناسی مجازی

در این مرحله نیز کارشناس به بررسی تعرفه و تطبیق کالا با اسناد و الزامات موردنیاز(مجوزهای لازم مثل مخابرات و انرژی اتمی وزارت راه و مالیات و…) می‌پردازد.

مرحله درب خروج

پس از انجام تمامی مراحل و مشخص‌شدن مبلغ پرداختی به گمرک صاحب کالا هزینه را به‌صورت فیش نقدی به‌حساب گمرک واریز می‌کند پس از دریافت فیش پروانه سبز گمرکی صادر می‌گردد پروانه سبز گمرکی به این معنی است صاحب کالا با گمرک تسویه کرده و می‌تواند مقدمات خروج کالا را آغاز کند، پس از مهر شدن و صدور پروانه ترخیص و پرداخت هزینه انبارداری گمرک اجازه خروج کالا را صادر می‌کند.

برای مشاوره و بهره‌مندی از این خدمات با کارشناسان ما تماس بگیرید:

ساعات اداری:

ساعات غیر اداری:

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *