زمانی که کالای وارداتی از نظر تعداد و ارزش، کالای تجاری محسوب نشود و صرفاً جهت استفاده کارخانههای تولیدی و یا مؤسسات تحقیقاتی باشد و قصد واردات آن را داشته باشیم، میتوان آن کالا را بهعنوان پته گمرکی ترخیص کرد.
همانطورکه در بالا اشاره کردیم و اگر بهصورت دقیقتر حساب کنیم، کالاهای وارداتی با ارزش کمتر از 1000 دلار برای اشخاص عادی و کالاهایی تا ارزش 2000 دلار برای شرکتهای تولیدی و دانشبنیان امکان ترخیص بدون کارت بازرگانی یا پته را دارند.
برای قطعات و لوازمیدکی خودروها نیز معاونان فنی میتوانند تا سقف 20 هزار دلار نیز بدون ثبت سفارش و تنها با استفاده از پته مسافری و تجاری اقدام به ترخیص کالا از گمرک کنند.
قانون دیگری که در خصوص کالای مسافری میتوان به آن شاره کرد این است که مسافرانی که قصد واردات کالا به کشور را دارند فقط یکبار در سال آن هم به ارزش 80 دلار میتوانند کالا همراه خود بیاورند که این مورد نیز بهاستثناء کالای ممنوعه و تجاری است.
برای کالای مسافری با یک سقف مالی مشخص، بارنامهای بهمنظور خروج کالا از گمرک صادر میشود، و به آن پته گمرکی میگویند.
نکاتی در مورد پته گمرکی
- درصورتیکه قبض انبار را دریافت کرده باشید و تمامی اقدامات لازم برای صدور پته را انجام رسانده باشید
- کالای شما میتواند ظرف تنها چند ساعت از گمرک مدنظر ترخیص شده و تحویل مشتری شود.
- نام دیگر پتهٔ گمرکی پته مسافری یا تجاری است.
برای چه کالاهایی از پته استفاده میشود؟
کالاهایی که از نظر قیمت و تعداد، جنبه تجاری ندارد و تجاری محسوب نمیشوند، و صرفاً برای مراکز تولیدی استفاده شوند، به تشخیص سازمان گمرک، با گرفتن مجوزهای لازم برای ترخیص آنها، پته صادر میشود.
در این شیوه برای ترخیص کالا، مهمترین مزیت این است که کالا نیازی به ثبت سفارش ندارد و از نظر زمانی و پیشرفت کار، برای خریدار بسیار سودمند و مفید است. همچنین اگر به تشخیص گمرک، ترخیص کالاها بهعنوان مسافری شناخته شود، نیازی به کارت بازرگانی نخواهید داشت.
بهطورکلی برای هدیه و سوغاتی معمولی برای اشخاص حقیقی، لوازم مربوط به کالاهای مسافری و نمونه کالا برای واحدهای تحقیقاتی پته گمرکی صادر میشود.
مزیتهای پته گمرکی
- مهمترین مزیت این است که کالا نیازی به ثبت سفارش ندارد و از لحاظ زمانی و پیشرفت کار خیلی به نفع شماست.
- وقتی گمرک این تشخیص را بدهد که کالا جنبه تجاری ندارد پتهٔ غیرتجاری صادر میشود و در صورت اخذ مجوزهای ضروری مجوز ترخیص را صادر میکند.
- بهطورکلی برای ترخیص تمام کالاهایی که توسط گمرک، مسافری شناخته شوند، نیازی به کارت بازرگانی نداریم.
مشکلات پته گمرکی
در سالهای گذشته، باتوجهبه اینکه پتههای غیرتجاری بهخصوص در حملونقل هوایی بهشدت مورد تخلفات متعددی قرار گرفتند در روند پتههای گمرکی سختگیریهای زیادی اعمال میشود. این اتفاق به دلیل عدم ثبت اطلاعات کالا است.
تفاوت بین پته گمرکی و برگه سبز گمرکی
در گمرک دو نوع سند برای ترخیص کالا وجود دارد: پته گمرکی و برگه سبز. برگه سبز به پروانه یا مجوزی گفته میشود که گمرک مجوز ورود کالای تجاری به ایران میدهد.
پته گمرکی نیز سند مجوز ورود کالاهای غیرتجاری به ایران است. تفاوتی که بین این دو سند وجود دارد در این است که در پته گمرکی نیازی به تنظیم اظهارنامه و ثبت سفارش برای محصول خود ندارید اما در ترخیص کالا به شکل برگه سبز، علاوه بر طولانی شدن فرایند ترخیص کالا و ثبت و ارائه مدارک گمرکی از قبیل: بارنامه، فاکتور و غیره، باید اظهارنامه گمرکی نیز ثبت کنید.